Pływanie to nie tylko aktywność fizyczna – w wielu przypadkach to styl życia, a zwłaszcza u wyczynowych sportowców, którzy nieustannie przygotowują się do kolejnych zawodów. Liczą się tutaj nie tylko regularne treningi, ale także odpowiednia, zbilansowana dieta. Aby móc osiągać szczytowe wyniki, pływacy muszą dbać o swoje ciało na wielu poziomach. Właściwe odżywianie jest kluczem do skutecznej regeneracji i dobrej wydolności organizmu, także w innych aktywnościach fizycznych. Jak powinna wyglądać dieta pływaka? Jak duży ma ona wpływ na skuteczność treningów?
Wpływ diety na wyniki sportowe pływaków
Bez odpowiednich zasobów energetycznych nikt z nas nie jest w stanie osiągać kolejnych rekordów. Podobnie kwestia ta wygląda w przypadku pływania – dostarczanie swojemu organizmowi właściwej ilości wartości odżywczych opóźnia zmęczenie i korzystnie wpływa na funkcje poznawcze. Dzięki temu pływacy zapobiegają też kontuzjom, lepiej się regenerują oraz poprawiają koncentrację czy refleks w czasie treningu. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne zależy oczywiście od wieku, płci, i intensywności treningów. Wydatek dorosłego pływaka na jedzenie może wynosić nawet od 3600 do 6100 kcal. Odpowiednia ilość składników odżywczych i mineralnych zwiększa wydolność organizmu, a tym samym umożliwia osiąganie lepszych wyników sportowych.
Jak powinien wyglądać plan żywieniowy dla pływaków?
Treningi pływackie zużywają dużą ilość energii, ale nie oznacza to, że możemy bez skrupułów karmić swój organizm słodyczami i fast foodami. Żywienie pływaków powinno przede wszystkim opierać się na produktach nisko przetworzonych, obejmujących węglowodany, zdrowe tłuszcze czy owoce. Szczególne znaczenie ma tutaj jednak białko w postaci chudego mięsa, nabiału, ryb i roślin strączkowych. To element budulcowy, bez którego osoby aktywne fizycznie nie mogą właściwie rozwijać swoich umiejętności. Zaleca się, aby pływacy przyjmowali od 1,2 do 1,6 grama białka na kilogram masy ciała. Z kolei produkty węglowodanowe to m.in. płatki owsiane, różne rodzaje kasz oraz warzywa. Jeśli chodzi o tłuszcze, pływacy powinni stawiać na orzechy, awokado czy oliwę z oliwek. Dieta będzie się też różnić w zależności od stopnia zaawansowania sportowca i intensywności jego treningów.
Zbilansowany posiłek pływaka przed i po treningu
Przed samymi zawodami pływackimi istotne jest to, aby nie eksperymentować i nie próbować nowości. Tą samą zasadą należy kierować się przed treningiem. Dlaczego? Ponieważ nigdy nie wiemy, jak wpłynie na nasz organizm posiłek i czy nie spowoduje niestrawności. Jedzenie powinno być naturalnym wspomagaczem, a najlepszym wyborem będzie to w formie płynnej bądź półpłynnej – możesz zdecydować się na sok z buraka czy kawę, doskonale wpływające na wydolność organizmu. Z kolei posiłek po treningu pływackim powinien być bogaty w węglowodany, które szybko uzupełniają braki energii. Nasza szkoła pływania JakPływać edukuje nie tylko z zakresu technik przydatnych podczas treningu, ale także poszerza wiedzę w kwestii zdrowego żywienia.
Odżywianie w pływaniu odgrywa istotną rolę, ponieważ wpływa na efektywność treningów, a to z kolei na wyniki sportowe. Zdrowa dieta to nieodłączny element sukcesu – dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników, wspomaga regenerację oraz poprawia wydolność fizyczną. Jednak w zależności od stopnia zaawansowania pływaka, może on wymagać nieco innych ilości produktów czy wartości odżywczych. Wyczynowi sportowcy naturalnie powinni bardziej przestrzegać diety.